Liederen uitzoeken kerkdienst

IMG_0013De afgelopen weken heb ik al een aantal artikelen geschreven over het lekenpreken. Zo heb ik verteld over het schrijven van een gebed, deelde ik alternatieve zegens en bemoedigingen, en vonden jullie een idee voor het bidden met jongeren middels de popcorn prayer. Vandaag weer een ander onderdeel van het preken: het uitzoeken van de liederen in een dienst. Hoe doe je dat? Waar vind je originele liedjes, en hoe zorg je ervoor dat het een samenhangend geheel wordt? Jullie vinden een aantal tips en tricks hieronder! 

Veel mensen weten het niet, maar als ik een dienst maak, dan passen vrijwel alle liederen bij de overdenking die ik schrijf. Soms is het maar een enkel vers, maar meestal pluk ik de liederen niet zomaar uit de lucht. Voor het vinden van liederen bij een kerkdienst zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen:

1. Ik zoek altijd eerst een lied waarmee ik de dienst kan beginnen. Voorbeelden van dergelijke liederen zijn: Heer onze Heer hoe zijt gij aanwezig (NLB 275), en God heeft het eerste woord (NLB 513). Voor andere liederen aan het begin van de dienst kunt u ook kijken bij het passende kopje (morgen) achterin het liedboek. Dit geldt eveneens voor liederen aan het einde van de dienst, en zegenbedes.

2. De gezongen zegenbede zoek ik altijd als tweede uit. Mijn favoriet is ‘Bless the Lord’ (lied 105E in het NLB). Andere gezongen zegenbedes zijn Vrede voor Jou (NLB 421), Ga met God (NLB 416) en de Vrede van de Aarde en de Hemel (Iona 47).

3. Stap drie is het uitzoeken van het kaarslied, wanneer ik dit wil laten zingen. Veel mooie liederen voor bij het aansteken van de kaars kunnen worden gevonden in de Taizébundel. Denk bijvoorbeeld aan het lied: Heel het duister, of als alles duister is. Tegenwoordig staan veel van de taizé liederen ook in het Nieuwe Liedboek, maar in de eigen bundel staan er nog veel meer.

Geloof

4. Daarna ga ik aan de slag met de liederen die tussen het gebed en de bijbellezingen komen. Ik begin altijd met het zoeken van de liederen die volgens het liedboek passen bij mijn bijbelteksten. Hiervoor vind je een lijst achterin het liedboek. Hoewel niet alle bijbelteksten een bijpassend lied hebben, is hier vaak wel wat te vinden. Let wel op: een deel van de liederen uit het liedboek zijn lastig te zingen, vraag altijd even aan de organist of het een lied een beetje bekend is als jij het niet kent, en of hij denkt dat de melodie goed te zingen is.

5a. Heb ik dan nog niet voldoende liederen gevonden, dan vraag ik aan de gemeente zelf of er een eigen liedmap is in de gemeente, en welke liedjes daarin staan. Dit zijn vaak de favorieten van de gemeente, en zijn over het algemeen gemakkelijk te zingen.

5b. Niet een vervolg stap, maar een andere methode, is om liederen te zoeken op basis van een thema. Google bijvoorbeeld: ‘kerkliederen over vrede’, en kijk wat je vindt. Ik gebruik ook wel eens een lied als basis voor mijn overdenking, en natuurlijk laat ik deze altijd zingen. Zo heb ik bijvoorbeeld een dienst gemaakt met het lied ‘Neem de plaats, de ruimte en de tijd’ uit Iona als basis.

6. Heb je de liedjes uitgezocht? Dan moet je nog kijken naar het aantal coupletten dat je laat zingen, of hoe vaak een kort lied gezongen wordt. Ik hou daarbij vaak nog rekening met de gemeente waar ik kom. Zingt men er graag, speelt de organist een beetje door, etc. Daarnaast lees ik ook altijd de coupletten even door. Sluiten ze allemaal aan bij mijn overdenking, of valt een bepaald couplet een beetje uit de toon? Meestal kies ik voor maximaal vier coupletten van hetzelfde lied.

7. Nog een tip: Kies altijd voor minimaal één liedje dat zeer bekend is binnen de gemeente. Voor veel doopsgezinde kerken geldt dat er wel een soort algemeen repertoire is. Als mensen tenminste het gevoel hebben gehad dat ze lekker hebben gezongen, dan maakt de kwaliteit van de overdenking alweer minder uit haha.

8. Liedbundels die ik vaak gebruik voor het vinden van liedjes zijn:

– Het nieuwe liedboekwebwinkel_muziekboek-blauw-423-570
– De Taizé bundel
– De Iona bundel
– Tussentijds
– De Schoorlbundel
– De liedmappen uit de gemeentes Joure en Roden.

Voor meer Evangelische gemeentes zijn er dan ook nog bundels als;
– Opwekking
– De Evangelische Liedbundel
– Psalmen voor Nu
– Hemelsbreed (en Hemelhoog)
– Youth for Christ zangbundel

Ik hoop dat jullie hier iets aan gehad hebben. Zijn er nog bundels die jullie missen in het overzicht? En wat is jullie favoriete lied? 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *